Wat is SEO

Wat is SEO?

Wat is SEO? Je hebt er vast wel eens van gehoord, of als je zelf tekstschrijver bent kom je er zo nu en dan mee in aanraking: SEO-teksten. Wat is dit nu precies. SEO staat voor Search Engine Optimalisation. SEO is een verzameling van technieken. Deze technieken zijn gericht op het optimaliseren en verbeteren van je website of webshop voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google en Bing. Een SEO tekst is dus bedoeld voor zoekmachines. Het draait hierbij om relevante en waardevolle inhoudt voor de lezer. Als je daar aan vasthoudt, optimaliseer je de tekst (mits goed opgebouwd) tegelijkertijd voor zoekmachines. Een relevante web-tekst is een alternatieve benaming voor SEO-tekst. Maar, wat maakt een tekst dan uiteindelijk een goede, relevante web-tekst?

Om te beginnen is het zo dat over SEO-teksten/ web-tekst echter veel misverstanden bestaan. Er wordt vaak gedacht dat als je een tekst vol stopt met zoekwoorden en zinnen hij vanzelf hoog scoort bij de zoekresultaten. Gelukkig zijn Google en andere zoekmachines tegenwoordig een stuk slimmer. Wat is SEO wel? Zoekmachines hebben aanknopingspunten nodig om een tekst te doorgronden en kunnen niet interpreteren en raden zoals wij mensen. Een goede SEO-tekst is prettig leesbaar voor mensen en zo begrijpelijk mogelijk voor zoekmachines. Zo verschijnt hij hoger bij de zoekresultaten en levert hij gratis bezoekers op via bijvoorbeeld Google.

Het schrijven van SEO-teksten begint met zoekwoorden. Dit vormt het belangrijkste deel en tevens de basis van een SEO-tekst. Je wilt als tekstschrijver bereiken dat jouw geschreven stuk bovenaan bij de resultaten komt te staan wanneer mensen hier naar zoeken. Om dit makkelijker voor je te maken kun je het volgende doen.
Pas zoekwoorden bewust toe in de tekst, met name in (tussen)koppen. Daarnaast is het handig om de tekst zo in te delen dat scannende lezers niet afhaken. Gebruik hiervoor bulletpoints, korte alinea’s en tussenkoppen. Verder kun je de lezers aansporen tot actie. Overtuig ze door bijvoorbeeld contact op te nemen. Het laatste punt klinkt commercieel, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt ook een informatief artikel schrijven uit ‘branding’ oogpunt en mensen vriendelijk attenderen op je nieuwsbrief, je Twitter-account, LinkedIn etc. Verkopen is gunnen en door kennis te delen bouw je een band op met je bezoekers.

Verder is uiteraard de kwaliteit van je tekst belangrijk. Dit wordt door Google als zeer relevant beschouwd als het gaat om een rangorde maken van wat de eerste resultaten zullen zijn. Het gaat hierbij voornamelijk om een goed verloop van het verhaal met de juiste kernwoorden en eventueel afbeeldingen die de tekst goed ondersteunen. Wanneer dit niet het geval is dan wordt je tekst door Google beschouwd als irrelevant voor zoekmachines. Zorg er dus voor dat je een kwalitatief goede tekst in elkaar zet met ondersteunend materiaal en een goede hoeveelheid aan kernwoorden, dit kunnen natuurlijk ook synoniemen zijn.

Hierbij een video waarin ik wat uitleg geef, ik ben het niet zo gewoon om video’s op te nemen dus excuus voor de kleine beginfoutjes in de video 🙂

Uiteindelijk wil je natuurlijk bereiken dat jouw tekst tussen de belangrijkste en eerste zoekresultaten terecht komt, maar hoe doe je dat precies? Het komt erop neer dat je gewoon terug moet naar de basistips die al een stuk terug staan beschreven. Hiernaast is het nog belangrijk om je doelgroep en je doelen te bepalen. Voor wie wil je schrijven? Verder is het ook zeer belangrijk om je onderwerp en de boodschap die je wilt overbrengen te bepalen. Tot slot is de structuur relevant. Bij SEO-teksten komt er wel minimaal één extra focus bij: het geschikt maken van de tekst voor het online medium. Met andere woorden: het leesbaar maken van de tekst voor lezers vanaf een computerscherm; en steeds vaker ook vanaf mobiele apparaten.

Je vraagt je misschien af waar Search Engine Optimization blijft in dit geheel. Het komt erop neer dat eigenlijk al je teksten SEO-proof moeten zijn. Het onderwerp is over het algemeen een deel van de zoekopdracht die je lezers hebben gebruikt waarna ze op de pagina zijn uitgekomen. En je wilt vanzelfsprekend dat alle pagina’s goed te vinden zijn. Een grondige doelgroep- en zoekwoordanalyse hoort altijd vooraf te gaan aan het schrijven van de tekst. Dat geeft de juiste input voor het onderwerp van de tekst en voor welke doelgroep je de tekst schrijft, maar ook op welke woorden de tekst vindbaar moet worden. Uiteraard ga je als SEO-schrijver deze tips volgen, waardoor je tekst beter te vinden wordt op Google en andere zoekmachines. Daarnaast maak je de teksten op deze manier beter leesbaar voor de bezoekers. Je schrijft op deze manier een kwalitatieve tekst voor je lezers, die tevens hoger zal komen te staan bij de rangschikking van Google voor belangrijkste resultaten.

seo tekstenStappenplan voor het schrijven van SEO-teksten

SEO-teksten zijn teksten voor lezers waarin je duidelijk maakt dat jij biedt wat ze zoeken. Het staat voor Search Engine Optimalisation. Je zorgt ervoor dat mensen makkelijker vinden wat ze zoeken via een zoekmachine. Om een zo goed mogelijke SEO-tekst te schrijven worden hieronder 5 tips gegeven.

1. Denk niet aan zoekmachines

Het verleidelijk jezelf meteen te verliezen in de techniek bij het schrijven over zoekmachines. Er komen allerlei vragen in je op als Hoe kom je aan het juiste woordenaantal? Waar plaats je de belangrijkste woorden? Hoe zit het met URL’s? Onthoud altijd dat je de tekst voor de bezoekers schrijft. Vraag je hierbij af wat het doel van de pagina is, voor wie je de tekst schrijft, wat je hoopt dat de lezer na afloop doet en wat plan B is, wanneer hij of zij niet doet waar je in eerste instantie op hoopte. Door hier van te voren goed over na te denken schrijf je betere teksten, die meer aanslaan bij de lezers en vaker gedeeld zullen worden via social media, wat vervolgens weer goed is voor SEO.

2. Bepaal zoekwoorden

Zoekwoorden zijn simpel gezegd gewoon letterlijk de woorden waar mensen op zoeken. Het zijn de woorden die worden ingetypt bij de zoekmachine. Google bepaalt op basis van deze woorden wie er in de top tien zal komen en wie niet. Bij het schrijven van een SEO-tekst verwerk je zoekwoorden op zo’n strategische manier in je tekst dat zoekmachines signalen geeft over jouw tekst met betrekking tot de woorden waar de zoeker mee zoekt. Om te bepalen wat nou de beste zoekwoorden zijn kun je een lange discussie houden. Echter blijft de snelste manier om ze te vinden via Google Suggest. Door een hoofdterm in de zoekmachine in te voeren wordt het aangevuld met veel gebruikte suggesties. Let er wel op: ook al heb je een juiste combinatie van zoekwoorden gevonden na verloop van tijd, je zal altijd concurrentie houden.

3. Zorg voor een tekst van hoge kwaliteit

Een belangrijk voordeel van het vooraf bepalen van een zoekwoord is dat je rekening kunt houden met de bedoeling waarmee mensen zoeken. Je leest als het ware hun gedachte en vervolgens kun je hiermee rekening houden bij het schrijven van je tekst. Wanneer je dit niet doet dan is de kans groot dat de lezers afhaken, omdat je niet biedt wat zei zoeken, ondanks dat je toch een goede combinatie van zoekwoorden hebt gevonden. Nu je dit weet kun je beginnen met het schrijven van een kwalitatief goede tekst. Laat SEO eerst even achterwege en focus vooral op de boodschap die je wilt overbrengen, je doelgroep en de actie die je wilt ondernemen. Het is leuk en aardig dat je hoog scoort op Google, maar je hebt er niet zo veel aan als bezoekers niets op je website doen. Hou hierbij in het achterhoofd dat je tekst minimaal 350 woorden moet zijn, omdat Google minder de neiging heeft om korte teksten bovenaan te zetten. Bovendien kun je er meer zoekwoorden in plaatsen en synoniemen als je het langer maakt.

copywriting4. Gebruik copywritingtechnieken

Het is handig om gebruik te maken van copywritingtechnieken wanneer je klaar bent met het schrijven van je tekst. Een copywriter wordt ook wel omschreven als iemand die verkoopt achter een toetsenbord.

Het is zeer belangrijk om overtuigende argumenten te gebruiken wat mensen direct tot een bepaalde actie zal motiveren. Op internet lezen mensen namelijk niet heel goed. Het is al heel wat wanneer ze 25 procent van de tekst in zich opnemen. Hou ze dus op je pagina door te schrijven in voordelen in plats van specificaties, laat gebruikers die voordelen van een product of dienst zelf benoemen via bijvoorbeeld video’s. Verder moet is het relevant om het probleem wat klanten tegen kunnen komen zo goed mogelijk te omschrijven en op wat voor manier het product of dienst dit oplost. Geef tot slot eventueel garanties als het nodig is en zorg ervoor dat je anders bent dan je concurrenten. Het verwerken van dit soort punten werkt voornamelijk goed bij commerciële teksten. Mensen kiezen op basis van hun emotie. Maak hier dus gebruik van en overtuig ze waarom jij zo veel beter bent dan je concurrenten. Wat heb jij wel dat de rest niet heeft? Benadruk dit in je tekst en ook uiteraard in de vormgeving ervan. Zo vergroot je de kans dat je bezoekers de actie ondernemen die je graag van ze ziet.

 

Wat is SEO ?

wat is seo

Zoekmachineoptimalisatie of SEO (Search Engine Optimalisation) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoger te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

Wat is SEA ?

wat is sea

SEA staat voor Search Engine Advertising. Hierbij gaat SEA rond betaalde zoekresultaten die bedoeld zijn om jouw website of pagina's bovenaan in de online zoekmachine Google weer te geven. Dit maakt het verschil dat je bij SEO of Search Engine Optimalisation organisch terug gevonden word (gratis), en bij SEA moet betalen per klik aan Google. Uiteraard besteed je dan de kosten uit bij SEO, maar bij SEA ben je continue zichtbaar wanneer je betaald, stop je met betalen is jouw website of pagina niet meer zichtbaar en krijgt hij minder of geen kliks meer. Waar vind je zo'n advertenties? De SEA advertenties krijgen meer zichtbaarheid en er staat ook een blokje bij dat aantoont dat het een betaalde advertentie is.